השבוע תקפו אותי געגועים לסבתא ההונגריה שמעולם לא הייתה לי. סבתא רכה ומחבקת, עם חזה רך וחמים שאפשר לנוח עליו, עם מבטא הונגרי כבד. סבתא שמכינה כופתאות גבינה עגולות ומושלמות, מניחה אותן בצלוחית זכוכית קטנה עם קצת ריבה ביתית ותלולית של שמנת חמוצה. סבתא שלא שוכחת את הכפית הקטנה, בגודל כף יד של ילדה, שיהיה לי נוח. אוקיי אז מה אם סבתא הונגריה אף פעם לא הייתה לי. אני מסוגלת לדמיין אחת כזו ואפילו להכין גומבוצים משובחים. טבעוניים, ברור.
הגוֹמבוֹצים (Gombotz) אלו כופתאות מקסימות, עדינות מאוד בטעמן, כמעט לא מתוקות, שמחביאות הפתעה קטנה במרכזן. הגומבוצים מוגשים לאחר שטבלו בתערובת של פירורי לחם קלויים, סוכר וקינמון, מככבים בארוחות שבועות של יהודים ממוצא הונגרי, כקינוח או כמנת ביניים קטנה ומפנקת בפני עצמה.
הבצק של הגומבוצים קליל למדי עדין ורך והוא מתקשה מעט בבישול. ממליצה לטרוח ולהשיג את הטופו קדיתא המצוין, שנעשה בפעל ביתי קטן. הוא רך יחסית וטעמו מאוד עדין ולא דומה לטופו התעשיתי.
מה שנצטרך להכנת כ 28 כופתאות
2 תפוחי אדמה גדולים יפים ומוצקים
1 חפיסה (300 גרם) טופו קדיתא (אם אין אז נסתפק בטופו משי).
קורט מלח
3 כפות שטוחות קמח
כ 3 כפות סולת + סולת לפי צורך
למילוי: דובדבנים טריים מגולענים, משמש טרי או שזיפים מיובשים, או- דובדבנים משומרים מסוננים, או- ריבת פובידל או ריבת משמשים שהוקפאו מעט כדי שיהיה יותר קל לעבוד איתן.
לציפוי
כוס פירורי פירורי לחם
כפית קינמון
1 כף שמן קוקוס
2 כפות סוכר חום
כך עושים
קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים עד ריכוך. מעבירים למסננת ומשאירים כשעה עד שיהיו יבשים לגמרי.
מעבירים למעבד מזון את תפוחי האדמה, את הטופו וקורט מלח. טוחנים למחית אחידה.
מפסיקים את פעולת המעבד ומוסיפים את הקמח ו 2-3 כפות הסולת. מפרידים את המחית מדפנות המעבד בעזרת לקקן. התערובת אמורה להיות דביקה עדיין אך מסוגלת להתגבש לגוש.
מפזרים מעט סולת על שולחן העבודה ומעבירים את הבצק לשיש. הופכים בתנועות קלות פעמים אחדות את הבצק כך שיתכסה המעטה סולת.
שימו לב- הבצק צריך להיות רך לכן על תעמיסו עליו סולת מעבר למה שהכרחי ליצירת הכדור.
פורסים ניילון נצמד על תחתית קערה, מניחים עליו את הבצק ועוטפים בשולי הניילון.
מעבירים למקרר לכשלוש שעות. הבצק יתמצק ויתקשה.
בנתיים קולים על מחבת עם מעט שמן קוקוס את פירורי הלחם בתוספת הקינמון עד שיהיו שחמחמים.
בנתיים גם מתחילים בהרתחת המים בסיר רחב.
מפזרים מעט סולת על צלחת או על משטח העבודה.
מוציאים את הבצק מהמקרר ובידיים יבשות לחלוטין ומקומחות מעט בסולת נוטלים פיסה קטנה מהבצק. מגלגלים את פיסת הבצק קלות בסולת ומכדררים אותו בעדינות.
נועצים את האגודל במרכז ויוצרים גומה קטנה, כמו שעושים קובה (!) סבתא עירקית דווקא כן הייתה לי.
מניחים במרכז דובדבן מגולען או כפית של ריבת שזיפים.
סוגרים ומגלגלים קלות בסולת.
מניחים את הגומבוצים על נייר אפיה.
כשהמים רותחים מכניסים לבישול מספר גומבוצים, שלא יהיה להם צפוף ויוכלו לנוע להם במרחב. כדי לשמור על צורתם העגולה מצאתי שנוח להניח בכל פעם אחד על כף ולגלגל אותו בעדינות פנימה לתוך המים.
כעבור דקות אחדות של בישול במים הרותחים הגומבוצים יתחילו לצוף. תנו להם עוד 2-3 דקות והוציאו אותם למסננת. כמו קניידלעך (!) סבתא אשכנזיה דווקא הייתה לי.
אחרי שהגיעו לטמפרטורת החדר, הוסיפו סוכר חום לפירורי הלחם הקלויים וגלגלו את הגומבוצים בתוכם. זה הזמן להחזיר להם בעדינות את הצורה הכדורית.
הגומבוצים יתכסו בשכבה עדינה שתהיה טעימה גם בעודה קראנצ'ית וגם כעבור שעות. זה יהיה אחר, אבל טעים.
אצלנו אהבו אותם עם ליפתן הדובדבנים המשומרים, ומעט רוטב. הם מעולים גם עם יוגורט חמצמץ וקר וריבה ביתית.
כשתנגסו בגומבוץ תגלו את המרכז הסגלגל המשגע.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥
רוצה להודות לקרמיקאית נפלאה, וגם חברה, יעל בר כשר המוכרת בשמה יעל קיפודים על כלי הקרמיקה הכה עדינים ופוטגניים שהכינה לי בדיוק לפי מידותי. יעל כיירה עבורי סט מהמם של כלים מעודנים, בפלטה של צבעים טבעיים- גוונים של צדפות וים ושפה מעושנת בדיוק כמו שדמיינתי. הקערות שלי כאלה מדוייקות ודקיקות שהן מסתדרות לי כמו בבושקות בארון הכלים. בכל פעם שאני לוקחת את אחד הכלים של יעל כל כך ברור לי שהוכן בהקפדה ובהמון אהבה.
לאוהבי היצירה וה DIY- אל תפספו את הפוסט על הכנת זרים משגעים לשבועות, במראה עשיר ומלא שמחה.
ואם אתם מחפשים מתכון טוב לארוחת החג, הכנתי לכם מקבץ חגיגי, מלא בקישורים מעולים, ככה שיהיה לכם נוח להתמצא בשלל התוכן הרלוונטי בבלוג. כנסו, מוזמנים.
המשך של שבוע משובח לכולם
הגומבוצים שלך מתוקים למדי וגם ניראים יחסית קלים להכנה.. אני אנסה אותם ולו מפאת הכבוד שיש לי לשם המיוחד גומבוץ וכמובן לכלי הקרמיקה המשגעים שעוטפים אותו בפוסט המזמין שלך! נהדרת את! בתאבון
תודה יקרה מצחיק איך התחברת לשם. בן השבע שלי בדיוק אמר לי אמא קחי שלושה גומבוצים תעשי מהם קוּבּוּץ.
ההכנה קלילה אבל מודה שיש בה מן ההתקשקשות ונדרשת קצת סבלנות.
לרשותך תמיד לעזרה ❤
וכעת גם פה שאת מהממת
הצילומים מהיפים שראיתי והמילים אני נשארת בלי מילים.
ממש ממש תודה. זה מרגש ברמות. גם הפרגון המחבק לכלים וגם הגומבוצים האלה והגרסה היפהפיה שלך.
תודה רבה שוב על צילומים מחוננים. זכיתי <3
באהבה יעלי יקרה ♥
הי ,
המתכון נראה נפלא. האם ניתן להכין מראש יומיים ולאכול בשבת? או מומל. דווקא מייד ?
היי, אפשר. הם טעימים גם חמים וטריים, גם קרים וגם פושרים.
הייתי מחכה עם הכיסוי בפירורי הלחם ממש לשלב ההגשה. את כל היתר אפשר להכין מראש.
הופכת אותם כשהם בטמפרטורת החדר בפירורי הלחם ומגישה (אם זה תקני מבחינתכם 🙂 )
שתהיה שבת שלום 🙂
הם נראים מעולה, ממש מתחשק לי להכין כי יש לי טופו משי מאוד איכותי בבית (:
רק שאלה אחת- האם ניתן להמיר את הסולת?
הסולת היא מרכיב חיוני לקבלת המרקם האופייני וספיחת הנוזלים.
אין לי רעיון לתחליף הולם…
בהצלחה 🙂