לפניכם פנקייקים יפניים מדליקים בהם נתקלתי ברשתוהייתי חייבת לנסות גם במטבח שלי. האמת שלפעמים הם מכונים יפנים לפעמים סינים ולפעמים קוריאנים. לי הם בכלל הזכירו את הנאן ההודי. תכל’ס הם לא ממש קשורים למה שאנחנו נוהגים לכנות פאנקייק- העיגול הבצקי הפּוּפי והמתקתק. זוהי בעצם מין פיתה דקה שמטגנים במחבת יבשה למדי ומגישים חם בליווי מתבל אסיאתי.
הפנקייקים האלה מושלמים כמנה בארוחה אסיאתית ביתית, לצד מרק נודלס טוב, אבל יתאימו כנשנוש בכל ארוחה, כמנה לצד מרק טוב או סלט טרי בריא.
את הפנקייקים הכנתי מאותו בצק שמרים רב תכליתי נהדר שמשולב כאן בבלוג בהמון מתכונים מעולים ואני מבטיחה לייחד לו פוסט משלו. מלבד הבצק יש כאן שפע של בצל ירוק טרי ונהדר שזה אחד מסימני ההיכר המשמחים לבואו של הסתיו ואחריו החורף (מה שמזכיר לי שאני מקווה שכל אוהבי הבצל הירוק ניסו כבר את שושני השמרים האלה).
הפעם לקחתי לי את ביתי בת השמונה וחצי בתור עוזרת צלמת. בזמן שמדדתי, ניפיתי, לשתי וקצצתי היא צילמה. זה מה שיצא בתאורה של שבת בבוקר במטבח שלנו. המצלמה מכוונת עבורה, ידיה הקטנות אוחזות במצלמה, ידי מלאות קמח. מדברות על העמדה, נקודות פוקוס, עומק שדה וזוויות צילום. התוצאה לפניכם.
מה שתצטרכו ל 16 פנקייקים (כל אחד מהם נחתך לארבעה לפני ההגשה)
לבצק
◇ 500 גרם קמח מנופה (ממליצה לערב קמח לבן וקמח כוסמין מלא, 50/50)
◇ כף שמרים יבשים
◇ כפית מלח
◇ 1/2 כפית סוכר קנים
◇ 1/2 כוס שמן זית או שמן קנולה איכותיים
◇ כוס + 3 כפות של מים חמימים
◇ צרור גדול של בצל ירוק- נצטרך את הגבעולים בלבד.
◇ שמן שומשום
לרוטב
לא רשמתי כמויות מדוייקות- ערבבו, טעמו וכוונו לפי טעמכם.
◇ חצי כפית ג’ינג’ר כתוש או קצוץ דק
◇ שן שום כתושה
◇ רוטב סויה
◇ שמן שומשום
◇ מעט חומץ אורז
◇ שומשום מלא או רגיל קלוי
◇ מעט בצל ירוק קצוץ, תלתלי בצל ירוק או עירית קצוצה
כך נעשה
מי שעוקב אחרי מתכוני השמרים כאן בבלוג יודע שאני ממש קרציה בעניין הזה של ניפוי הקמח. פשוט לא מוותרת לכם על עניין הניפוי. אז-
◇ מנפים את הקמחים אל תוך קערת המערבל. אם אתם משלבים את קמח הכוסמין הנהדר, יתכן ובסיום הניפוי ישארו לכם במנפה קליפות קטנטנות. צרפו אותן לקמח שבקערה.
◇ הוסיפו את השמרים, המלח, שמן הזית, הסוכר והמים החמימים. הפעילו את המערבל כשמותקן עליו וו הלישה במהירות הנמוכה ביותר. החומרים יתערבבו יחד, ובהדרגה יהפכו לכדור בצק. אם הבצק נראה ממש דביק ולא מתגבש הוסיפו כף ועוד כף קמח.
הניחו למערבל לעבוד במהירות האיטית ביותר כשמונה דקות. הוציאו את הבצק מהקערה. אם הוא דביק הניחו אותו על משטח מקומח ממש קלות, הפכו שוב ושוב פעמים אחדות.
◇ קחו קערה בינונית, מזגו לקרקעיתה טיפ טיפה של שמן זית. הניחו עליה הבצק והפכו פעם פעמיים כך שישומן מכל צדדיו. שכבת השמן הדקה תמנע מהבצק להתייבש זמן התפיחה.
עטפו בניילון נצמד או במגבת (קחו בחשבון שהבצק יעלה, ושלא ידבק אל הכיסוי). התפיחו כשעה עד במקום חמים עד שהבצק יכפיל את נפחו.
אם אין מערבל בבית, ערבבו את החומרים יחד בקערה עד יצירת כדור בצק ולאחר מכן עברו ללישה טובה של כמה דקות טובות על השיש.
כך הבצק החמוד שלנו נראה לפני התפיחה, ואחריה- קליל ומקסים.
בנתיים- נכין את הבצל הירוק ואת הרוטב.
נשטוף היטב את הבצל הירוק. את החלק הירוק נפרוס לעיגולים. את החלק הלבן נשמור לסלט.
להכנת הרוטב-
נקלה את השומשום במחבת יבשה
נערב את כל החומרים יחד בקערית ההגשה, נבזוק מעל את השומשום הקלוי ואת הבצל הירוק. נניח בצד.
לאחר שהבצק תפח והשמין נחלק את כדור הבצק ל 4 כדורים שווים. נקמח את משטח העבודה ונרדד כל עיגול לריבוע בגודל 30 על 30.
נבזוק שמן שומשום, ונמרח בעזרת מברשת ליצירת שכבה פחות או יותר אחידה על כל רחבי הריבוע.
נפזר שכבת בצל ירוק נדיבה יותר או פחות לפי העדפתינו.
ניצור חתך לאורך ולרוחב הריבוע כדי לחלק אותו לארבעה מלבנים שווים.
נגלגל כל מלבן לרול.
נהפוך כל רול לשבלול נחמד
נניח את כל השבלולים הנחמדים על תבנית מרופדית בנייר אפייה, מרווחים ולא צמודים מידי זה לזה לבל ידבקו. נכסה במגבת נקייה ונשמור עד שלב הטיגון (כשעה שעתיים, לא יותר).
כעת-
נקח שבלול אחד ונרדד אותו לפיתה דקה למדי (בקוטר של 20 ס”מ בערך).
נחמם מחבת נון סטיק ונמזוג לתוכה טיפ טיפה שמן. ננגב את השאריות בנייר סופג. כעיקרון לא מדובר בטיגון בשמן אלא יותר בחימום- צליה.
נניח את הפנקייק במחבת ונתחיל טיגון. כעבור 2-3 דקות יווצרו בועות שחומות והפנקייק יראה צהבהב-שחום. זמן להפוך ולטגן מהצד השני.
(מהר מאוד ראינו שאפשר לנהל 2-3 מחבתות במקביל בכדי ליעל את התהליך).
את הפנקייקים החמימים עורמים יחד וחותכים לרבעים.
מגישים לצד המתבל.
אם מתחשק לכם לצפות בהכנה של הפנקייקים היפנים הללו בסרטון יפני נחמד, כנסו ללינק.
נפגש בקרוב בפרויקט DIY קליל ויצירתי לחובבי הסקראפ והעיצוב בנייר
שבת נהדרת לכולם