זכרונות וגם מתכון.
![]() |
מאפין תפוז אישי |
בתור ילדה רמתשרונית, דירה בקומה ראשונה עורפית על עמודים, ימי האושר חופש ושלווה אולטמטיבית היו בביקורים אצל סבא וסבתא שגרו בכפר. קצב חיים אחר לגמרי, שמש, שקט ואויר טוב. עם סבתא היינו בוררות את האורז שנקנה בשוק בשקי יוטה ענקיים, מסלקות את האבנים הקטנות החוצה. אורז לבן היה פרט מרכזי בארוחות, סוג של בלאנס לקובה סלק קובה במיה קובה קישואים, סופג את הרוטב המעודן, נענע שום ולימון ומשנה את צבעו בהתאמה לתבשיל שלצידו. האוכל שיצא מסירי האמייל של סבתא היה הכי טעים בעולם. לא משנה כמה ניסינו לשחזר אותו אחרי מותה, מעולם לא הצלחנו.
על מיטת העץ הענקית והכבדה של סבתא, שגבה מעוטר בפיתוחים וסלסולים למדתי לרקום עלי כותרת של שושנים בחוט רקמה אדום מתחלף, ועלים ירוקים על ענפי הורדים, מלפפים את החוט על המחט שמונה תשע פעמים ונכנסים חזרה אל תוך הבד. צפיתי בסבתא שעות רכונה מעל מכונת התפירה, המחט עולה ויורדת, השולחן רועד ומטרטר, חופר, הבד רץ קדימה, מוקסמת מהפלא. בערב היינו צופות בסרט ערבי בערוץ הטלויזה הירדנית.
בבית של סבא סבתא לא היו צעצועים או משחקים. בכלל לא היו דברים של ילדים אבל לא הרגשתי שמשהו חסר שם אפילו פעם אחת. זה היה בית קטן וישן מלא אור ולידו עץ פקאן ענק. ליד הפקאן לול ישן ששימש מחסן ולידו חממת גרברות. ליד החממה פרדס ולידו בית אריזה וחנות פרחים קטנה. המון תעסוקה להמון ימים. שהיתי במשק של סבתא חופָשים שלמים ואף פעם לא שיעמם לי.
מוצאת סרטי צלופן בבית האריזה, כמה צימוקים, שקדים ופקאנים מצלחת הזכוכית היפה שעמדה דרך קבע בסלון השמשי, רק תכולתה מוחלפת שוב ושוב. תפוז עגול שימש ראש, ענף לצוואר, פירות יבשים כתווי פנים. כל עוד היו תפוזים על העץ, היו לי בובות שטיילו איתי בפרדס של סבתא. אני המצאתי ואני יצרתי לגמרי לעצמי ולא הייתה מאושרת ושלווה ממני.
היום ביתנו עומד סמוך למרחבים פתוחים של פרדסים ושדות והטיולים “מאחורי הבית” הם חלק מהשגרה השבועית שלנו. מבחינת הילדים שבת וחופש זה טיול בשדות, ואנחנו נהנים ללכת לאיבוד עם הכלב וגם עם הלב, מתרגשים מבוץ שיצרו הממטרות, קליפות של אדמת חמרה שהתייבשה, לגימות של תה שהבאנו בתרמוס ומאפינס תפוז ריחניים.
![]() |
בגדים עם בוץ שנכנסים מיד למכונת הכביסה מתנקים לחלוטין! טוב, אל תנסו את הכי צחורים שלכם. |
מתכון ל 12 מאפינס תפוז קטנים
כוס וחצי קמח רגיל
1 כפית אבקת אפיה
קורט מלח
3/4 כוס סוכר (קנים או לבן)
1/3כוס שמן קנולה
1 כף חומץ תפוחים או מיץ לימון
כף שטוחה של גרידת תפוז (או יותר)
1 כוס מיץ תפוזים
כפית תמצית וניל
אם ממש זקוקים לשוקולד: מעט שוקולד צ’יפס או שוקולד מריר מגורר
כך עושים:
מנפים לתוך קערה את הקמח ואבקת האפיה. מוסיפים את המלח ומערבבים.
בקערה נפרדת מערבבים את יתר החומרים. מערבבים את אלה עם אלה עד שלא יהיו גושים.
אפשר גם לזרוק את כל החומרים לקערת המיקסר ולבחוש בעדינות עד שמתערבל ומתאחד.
מעבירים לעטרות מאפינס כך שהתערובת תמלא אותן כשלושת-רבעי גובה.
את השאריות שבקערה מלקקים בכיף. התערובת טעימה בטירוף ואין בה ביצים אז לכו על זה ותהנו.
מכניסים לאפיה לכ 12-15 דקות בחום של 170-180 מעלות עד שהמאפינס מזהיבים בעדינות ולא יותר.
באופן כללי הבלילות הטבעוניות, נטולות הביצים דורשות פחות אפיה. הן מתאחדות ומתגבשות מהר יותר ולכן חשוב לעקוב אחר האפיה ולא לייבש אותן. תמיד אפשר להוסיף את מבחן הקיסם, ולראות שיוצא יבש.
לאחר שהמאפינס התקררו בוזקים מעט אבקת סוכר דרך מסננת.
לציפוי:
(ממש לא הכרחי) מערבבים בקערה אבקת סוכר ומיץ תפוזים או שמנת מתוקה צמחית עד לקבלת מרקם רך. מורחים מעל המאפינס.
![]() |
אינספק שאבקת סוכר הופכת את המאפינס להרבה, הרבה יותר פוטוגניים |
השבוע נועם שלי היה ילד השבוע בגן. החלטנו אני והוא ככה ספונטנית לחזק את הילדים במאפינס תפוז שלנו. נועם הניח על כל מאפין בדיוק 3 שבבי שוקולד. סה”כ יצאו 35 מיני מאפינס (גודל נפלא לילדים) מהכמות של התערובת פי שלוש. הגננת לא אמרה דבר אבל אני חושבת שהילדים נהנו כי נותרו בפח העטיפות בלבד.
![]() |
יפים בכתום |
החודש עמרי שלי ואני חוגגים שנה של טבעונות. בינואר שנה שעברה, בזמן שהמתנו לתוצאות הבחירות מצאנו זמן לראות יחד קצת יוטיוב ולהבין לאן הגיעה תעשית הבשר. נעשה חיבור ש”זה, זה זה” ומאז נוכחים בביתנו בעלי חיים בכל מיני מקומות, רק לא בצלחת.
המתכון שכאן הוא מעין תזכורת ואולי גם הוכחה שקטה, פרקטית ויומיומית שביצים לא חייבות להיות בעוגות ושאוכל יכול להיות מעולה וטעים גם ללא שימוש במוצרים מהחי. אותי זה עושה שמחה וגאה.
מברכת אתכם בשבוע ט”ו בשבטי מלא בשמחת אילן,
מקווה להספיק לשתף אתכם בעוד מתכון אחד לפחות ובזוג מרגש במיוחד שכבר פיזר את ההזמנות ושוקד על סגירת הפרטים האחרונים לחתונת ט”ו בשבט.
עינת,
איזה קסם של פוסט.
כמובן שמכינה לנו לשבת. תודה 🙂
ריקי יקרה, שמחת אותי 🙂
מקווה שתהנו כמונו.
מצויין ינוסה בקרוב!!
בהצלחה 🙂 ספרי איך יצא!
מרגש !
הצלחת להזכיר לי כמה חוויות שכבר כמעט שכחתי מהילדות…
גם את מתגעגעת לפעמים???
איך הייתי רוצה לחזור לרגעים האלה! לטעום ולהריח ולחזור חזרה לחיים הנוכחיים 🙂
הצלחת להעביר את התחושות, הריחות הטעמים האמתיים
מתאים לי לקפוץ במנהרת הזמן 30 שנה אחורה…
יאללה בואי יד ביד כמו דאג וטוני 🙂
האוירה ,הגיעה עד אלי . פוסט מקסים
אלה
היי אלה,
שמחה שהצלחתי להעביר את האוירה 🙂
ברוכה הבאה 🙂
עינת.
איזה צילומים!!!! כל הכבוד!
תודה 🙂
זה הכתום המהמם הזה שמחייך יפה אל המצלמה 🙂
נהדר עינת! פוסט מתובל להפליא וריח הקובה והתפוזים עולה בנחיריים. תודה על הזכרונות 🙂
בבקשה 🙂
הייתי מזמינה אותך לקובה בשמחה אילו רק ידעתי להכין כזו… 😉
עכשיו אני כל כך רעבה!! והפוסט מקסים:)
תודה אלישבע יקרה 🙂
פוסט מקסים ביופיו!
הצילומים משגעים!!!
תודה אנה,
היה ממש כיף לצלם 🙂
עינת הפוסט מקסים והמתכון קל להפליא… מתכננת להכין עם ביתי בת ה-10.
שאלה קטנה… לא מצויין באיזה חום לאפות. 180 מעלות זה בסדר?
תודה לך וסופ"ש נעים וחמים 🙂
ממיכל.
היי מיכל 🙂
הייתי אופה על 180 מעלות, ואפילו טיפה פחות.
באופן כללי התערובות הטבעוניות, ללא ביצים, הן עדינות יותר ונאפות מהר יותר ולכן חשוב לשמור עליהן שלא תתיבשנה. מוסיפה את הפרט הזה למתכון.
תהנו לכן מההכנה, סופ"ש מקסים 🙂
התמונות מהממות ותפוזים זה טעיםםםםםם!
הי רינה 🙂
שמחה שאת חולקת איתי את אהבת התפוזים וחדוות הצילום 🙂
תמונות משגעות! ואת המאפינס האלה אני חייבת לנסות!!!
הנה הגיעה מומחית אמיתית בקינוחים 🙂
יאללה חתולי, נסי, מקווה שתאהבי כמונו 🙂
עכשיו הסמקתי… ועכשיו לא תהיה לי ברירה אלא למעוד, שוב, בנסיון ההרזיה שלי ולהכין אותם…
♥
החלפתי את הקמח למלא ויצא פשוט מעולה.
תודה רבה 🙂
היי מורן,
טוב לדעת! תודה על העדכון 🙂
קראתי את הפוסט הזה בול בזמן – יום לפני צעדת טו בשבט המסורתית בגן.
הכנתי ויצא מצויין.
אחת האימהות (שלא ידעה שאני הכנתי) המליצה לי לטעום…
הי נועה,
איזה סיפור משעשע 🙂
וואוו הזכרת לי נשכחות עם צעדת ט"ו בשבט 🙂
יצא פשוט מדהים! לא האמנתי שמתכון ללא ביצים יכול להיות כל כך טעים! תודה רבה!
איזה כיף לשמוע, תודה על התגובה 🙂
אני עומדת להכין אותו לילדי הגן שלנו 🙂 בטוחה שהם יאהבו.
היי עינת, המתכון מאוד קורץ:)
האם אפשר להכין עוגה מהתערובת או שחייבים לאפטת בכמויות קטנות?
היי קלרה,
אין בעיה להעביר את הבליליה לתבניות אחרות כמו אינגליש קייק ולאפות.
מומלץ לא למלא מעל 3/4 מגובה התבנית.
אגב, יש עוד מתכון נהדר לעוגת תפוזים שנאפית שלמה, כאן-
https://mazminim.co.il/2015/12/blog-pos-3.html
שיהיה חורף נעים 🙂
הכנתי בתור עוגה ויצא טעים מאוד!
העוגה קצת רטובה, ככה זה אמור להיות נכון?
היי עינת,
המתכון והתמונות מדהימים!
האם אפשר להכין מהתערובת עוגה (בלי לחלק למאפינס)?
תודה!
היי קלרה,
אין בעיה, ראי את תשובתי ממש כאן למעלה ^