עוגיות קיכלאך כמו של סבתא, טבעוניות, מתובלות בלבנדר

רבות כבר סיפרתי כאן בבלוג על הסבתא מהמושב, זו מהתפוזים, פרחי הגרברה ומהאוכל העירקי בסירי האמייל, זו שלימדה אותי מלאכות חשובות כמו לרקום עלי כותרת של ורדים בתך מתחלף ולברור את האורז לפני הבישול. אל תצחקו, גם היום, שנת 2015 כמעט שברתי שן מאבן שהתחבאה בקטניות, כך שנראה שזו מלאכה שרצוי לשמר ואף להעביר הלאה. הייתה עוד סבתא שזכרונה לברכה. הסבתא הרצינית, שגרה בדירה ברמת גן, קומה ראשונה על עמודים. אף משחק לא היה שם בדירה אבל היו קוביות סוכר, גדיל ארוך ארוך של וילון מהתקרה ועד הרצפה, שהיה אפשר להעיף רחוק והוא היה חוזר אליך כבומרנג, שעות שהוא היה חוזר כבומרנג. והיה חוט פלסטיק סגול להשחלה וכמה חרוזי פלסטיק צבעוניים עגולים וענקיים שאפשר לסדר מהמון וריאציות, והיה גם אוכל ביתי שכנתוזי וגם עוגיות קיכעלך. כמעט תמיד היו לסבתא בקופסת הפח הישנה עוגיות קיכלעך עם קינמון וגבישים של סוכר למעלה.בכל פעם שאני מצליחה לשחזר במטבח שלנו מתכון ילדות אני מתמלאת תחושת הישג וניצחון. כשהמתכון טבעוני ומתאים לתפיסת עולמי היום- התחושה נפלאה כיפליים. פעם היו עושים קיכלעך עם המון המון ביצים. היום גיליתי שממש אין צורך בכל הביצים האלה. אפילו לא באחת
בפוסט הארוך שגרף מליון מחמאות על דברים שעושים מלבנדר היו המון מתכונים אבל אף מתכון מתוק, אז הנה אני מחזירה חובות וחוזרת אליכם עם עוגיות “פשוטות”, ביתיות, סבתיות במובן הנוסטלגי של המילה, ומעולות, עם טוויסט קטן, נגיעות של לבנדר.

ראשית הכינו סוכר לבנדר, כפי שהראתי בפוסט הקודם. בצנצנת בינונית יבשה ונקיה שמים שתי כפות גדושות של פרחי לבנדר יבשים. ממלאים סוכר לבן עד מחצית הגובה, שמים עוד שתי כפות פרחים יבשים וממלאים כמעט עד הסוף בסוכר. שמים עוד כף אחת וזהו. מניחים לעמוד ומידי פעם מערבבים יחד. כעבור יומיים יתקבל סוכר בטעם עדין ובניחוח ברור של לבנדר. ככל שהזמן יעבור, הטעם והניחוח ילכו ויתחזקו.

סוכר לבנדר

ממש לא מזמן עמרי שלי חזר מהסידורים של יום שישי עם מטחנת קפה ותבלינים קטנה של מורפי ריצ’ארדס. השקעתי בך, כך אמר. אני לא מאלה שיהלומים עושים להם שמח אבל מטחנת תבלינים קטנה בהחלט עושה לי שמח בלב ובמטבח (אגב, מתנה מעולה לחובבי הבישול). לחיצה אחת ויש זרעי הל טחונים. לחיצה ויש זרעי כוסברה טחונים. מספר 4 המתוקה שלי (בסדר ההגעה לעולם, לא בסדר עדיפות או משהו) שאוהבת מאוד לעבוד איתי במטבח עלתה על שימוש מעולה למטחנה והיא מפיקה בעזרתה גרד לימון משגע. חתכתי לה פיסות מקליפת הלימון (ללא הלבן), הקטנה הניחה במטחנה וכעבור שתים שלוש לחיצות היה לנו יופי של גרד לימון דקיק ויפה. את הגרד העברנו לקערית וטחנו סוכר לבנדר לאבקה. אבקת סוכר לבנדר ארומטית, עדינה וטעימה. האבקה הוטמנה בעוגיות סבתא סטייל.

אבקת סוכר לבנדר וגרד לימון ליצירת עוגיות קיכלעך בטעם עדכני

כבסיס למתכון נעזרתי בבצק של יעל גרטי ממנו היא מכינה עוגיות פרח עם ריבה.
מה שתצטרכו
6 כפות (70 גרם) שמן קוקוס בטמפרטורת החדר
1/2 כוס ועוד 2 כפות (75 גרם) אבקת סוכר
1 כף שטוחה רסק תפוחים ללא תוספת סוכר
1 כף גדושה טחינה גולמית
1 כפית תמצית וניל טהורה
1 כוס + 1 כף (150 גרם) קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
1/8 כפית מלח
כף גרד לימון
2 כפות סוכר לבנדר טחון (ראו את ההסבר, כמה שורות למעלה)

סוכר לבנדר לזריה על העוגיות

כך עושים
מקציפים בקערת המערבל את שמן הקוקוס, אבקת הסוכר, רסק התפוחים, הטחינה ותמצית הווניל עד שתתקבל תערובת אחידה ואוורירית. בהחלט אפשר גם במזלג או במטרפה.
מוסיפים  את הקמח, אבקת האפייה, המלח, גרד הלימון ואבקת הסוכר לבנדר הטחון. מערבבים יחד ומוסיפים טיפה קמח, המינימום הנדרש ליצירת גוש בצק.

מקררים כעשרים דקות במקרר.
שימו לב- המצק מאוד עדין וקריע לכן עבדתי איתו חלקים חלקים, אך התוצאה בהחלט שווה!
מרדדים פיסות מהבצק לעובי של חצי ס”מ.  קורצים פרחים או עיגולים או כל צורה שרוצים.
בעזרת תרבד מעבירים בזהירות פרח פרח לתבנית מרופדת בנייר אפייה.

עוגיות קיכלעך לבנדר לפני האפיה

זורים סוכר לבנדר ומאפשרים גם לכמה פרחים יבשים להגיע לעוגיות. הם מוסיפים המון!
אופים את העוגיות כ 10 דקות בחום של 170 מעלות. כשהן מזהיבות (אצלי אוהבים שרוףףףף) מוציאים ומצננים.

עוגיות לבנדר

מה שותים לצד העוגיות?
מי לבנדר מרעננים, שהם בעצם מים ששהו במקרר שעה במחיצת פרחי לבנדר טריים ופרוסת לימון.

מלפפון במים זה פאסה! פרחי לבנדר זה אין!

כפי שראיתם בפוסט הקודם די התלהבנו מעניין הלבנדר ואפילו צבענו סוכר לצבע משגע, שיהיה ככה לשדרוג מאפים.

סוכר סגול

איך מכינים סוכר לבנדר סגול?
מטפטפים 2 טיפות של צבע מאכל סגול על סוכר
הלבדר ומערבבים. ממוללים את גושי הצבע בעזרת כפית כך שהצבע יתפזר באופן
אחיד ככל האפשר. מוסיפים כפית שתיים של מים ומערבבים וכך מוודאים שהצבע נמהל והתפזר באופן אחיד.

פורסים את הסוכר על תבנית אפיה מכוסה בנייר אפיה ואופים אותו בחום של 160 מעלות 2-3 דקות ולא יותר, כך שלא יתקרמל.

סוכר לבנדר סגול

מעבירים דרך מסננת בכדי לפורר את הגושים הקטנים אם נוצרו כאלה.
מאחסנים בצנצנת סגורה ונקיה.

את הסוכר מפזרים על מאפים ועוגיות.

הנה עוגיות שמרים מתובלות בלבנדר שאפיתי (אל תשאלו אותי את המתכון, אילתרתי). מיד לאחר האפיה מרחתי בזיגוג לבן ופיזרתי סוכר לבנדר. העוגיות התקררו, הסוכר התקשה ונצמד לעוגיות.

מזרה של סוכר לבנדר סגול על עוגיות שמרים

התאהבתי לחלוטין בטעם ריח יופי של הלבנדר המהמם הזה. תשמחו לדעת שנמצא מקום לכל אחד מחמשת שתילי הלבנדר שבחרתי במשתלה, כל אחד מזן אחר, ואני כל כך מחכה שיפרחו ויפיצו את ריחם הנפלא.
איך מגדלים לבנדר, למה הוא טוב, איך מיבשים פרחי לבנדר ומליון ואחד דברים שעושים איתם בפוסט זמן סגול.
שבת מנוחה מקסימה לכולם,

6 תגובות

  • שלום עינת,
    כל מה שכתבת על עצמך ועל תשומת הלב והביתיות עובר דרך הבלוג.
    הצילומים כאן מקסימים
    והופתעתי לגלות שימוש חדש עבורי לפרחי הלבנדר.
    תודה!!

    לגבי הצבע הסגול, תוהה עם איזה את משתמשת, מכינה מירק כלשהו? או כזה קנוי?

    • היי איילת, תודה.
      השתמשתי בצבע מאכל טבעי שרכשתי בחנות.
      אין לי נסיון בהפקת צבעי מאכל בעצמי, אולי אנסה פעם 🙂

  • המשך של הלבנדר!! כייף!!
    במתכון של העוגיות (קיכאלך, או כמו שהיו אומרים אצלנו- קוכלאך, זה פשוט “עוגיות” באידיש) יש שמן קוקוס. שמתי לב שבכל המתכונים הטבעוניים יש משהו מקוקוס. שמן או חלב… מה לעשות אם אני לא אוהבת קוקוס? במה אפשר להחליף?
    ועוד שאלה (איך שאני חופרת לך היום…): אני הכנתי סוכר צבעוני בלי להוסיף טיפות מים ובלי לאפות. יצא מעולה. למנה צריך את המים והאפיה?
    כיף אצלך.

  • נראה כי העוגיות שאת מציעה טעימות ואולי אף בריאות אך אין קשר בינן לבין עוגיות הקיכלאך המסורתיות ולמן הטעם הזה הכותרת מטעה מאוד.

    • היי מיכל,
      שיתפתי במתכון לעוגיות שכשהכנתי אותן הן הזכירו את הקיכלעך של סבתא זהבה זכרונה לברכה.
      אני מאמינה שאת יכולה למצוא בקלות מתכון לעוגיות קיכלעך מסורתיות ברשת. בהצלחה ובתאבון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *