יום ראשון, 2 בנובמבר 2014

טעם של חורף ופאי תפוחים משגע


בולגריה בסוף אוקטובר. נסו לחשוב על שילוב של חורף אירופאי קר לצד אח בוערת ומטבח בולגרי ביתי משובח, נחל גועש ורועש המתפתל בין בתי האבן של הכפר, לצד מראות פסטורליים ופתיתי שלג הנוחתים ברכות. המקום נבחר ע"י צלמת אהובה עלי, אפרת לוזנוב, שהובילה קבוצת בנות ברות מזל לקורס צילום מעולה. המקום שאפרת בחרה היווה את הלוקיישן הכי מושלם שאפשר היה לחשוב עליו. לאן שהבטת, דרך עינית המצלמה או בעין בלתי מזויינת ראית חומרים נפלאים לצילום. מרקמים וטקסטורות משגעים כמו קורות עץ מיושנות ומקולפות, קירות אבן מחורצים, טיח מתפורר, דלתות ברזל שצבען מתקלף ומגלה את שכבותיו, חלודה, וחזזיות. מטעמים. סימנים שעשה הזמן, טביעות אצבע של השנים שחלפו על הכפר הציורי הזה. אפרת דאגה שגם בחלל המרכזי שבו צילמנו יהיה שפע מרתק של חפצים לצילום- בקבוקי זכוכית קטנטנים ומבחנות עתיקות ששימשו אגרטלים לענפים ירוקים, בצלצלים, זרעים ופולים של צמחים שונים, עלי שלכת, זרדים, מפות כותנה ומפיות קרושה שרקמו נשות הכפר. הכל מסודר למשעי בתוך כלי הולמים- קערות עץ, אמאייל וחימר. לא היה פריט אחד, שהיה בחלל הזה סתם במקרה, לא היה חפץ שלא היה חלק מהקונספט של חורף באירופה. בקיצור, חלום.

הקפדנות של אפרת והדאגה לפרטים הגיעה לתחום הקולינרי, מה שהוסיף פן מופלא נוסף לחוויה. נורה חמותה של אפרת הגיעה מהעיר הסמוכה בה היא מתגוררת ובישלה עבורנו במנות גדולות של אהבה ותשומת לב. וכמו שלאפרת ידי זהב בצילום לנורה ידי זהב בבישול. ואנחנו זכינו לאוכל משובח, פשוט, ביתי וכפרי מצד אחד ומצד שני מעודן וערב כל כך לחיך. עם כל ביס תהיתי על הרכיבים, ניסיתי לפרק את הטעמים ולהבין את הסוד והקסם, מה ואיך נורה החביאה שם. בין הארוחות נורה חותכת וקוצצת, מערבבת ומקפלת, מכינה את הארוחה במטבח האבן הכפרי, ואני מתחקרת אותה איך הכינה את הארוחה הקודמת.

פאי התפוחים הנפלא של נורה קיבל אותנו כשנכנסנו לראשונה מהקור המקפיא למבואה הקסומה של סדנת הצילום בשעת בין ערביים. המבואה הייתה מחוממת באח עצים ומוארת בנרות שאפרת הדליקה לכבודנו, ספוגה עד לשד עצמותיה באוירה של חורף אירופאי. זהו המתכון הראשון של נורה שניסית לשחזר ואני כל כך מאושרת שהצלחתי.

פאי התפוחים של נורה

הפאי תפוחים הזה הוא אחד מאותם מאכלים נדירים יש בהם יחס הפוך בין כמות החומרים ומורכבות הכנה ובין התוצאה המשובחת. הפאי מוכן על בסיס דפי בצק פילו ובשיטת ההכנה וההרכבה של נורה מתקבלת עוגה אוורירית, פריכה ורכה. עלי הפילו מתפצפצים בפה בעדינות קריספית מענגת.

מה שנצטרך
חבילה של דפי פילו
7-8 תפוחים חמצמצים או מתוקים לפי העדפתכם
1/4 כוס סוכר (השתמשתי בסוכר דמררה עדין של סוגת)
1/3-1/2 כוס שמן

שוטפים את התפוחים

ההכנה
שוטפים את התפוחים, קולפים אותם וחותכים לפיסות.

מקלפים

חותכים

מגררים את התפוחים גירור גס בעזרת מעבד מזון או בפומפיה.
זורים את הסוכר על התפוחים ומערבבים יחד.

מגררים

פורשים בעדינות עלה פילו על משטח יבש ונקי.
מברישים את העלה קלות במעט שמן.
מניחים על העלה עלה נוסף וגם אותו מברישים במעט שמן.
נוטלים כפות אחדות מהתערובת ויוצרים תלולית לאורך הצלע הקרובה אלינו על גבי עלי הפילו.

ממלאים

מגלגלים את העלה לכל אורכו. ומניחים בתבנית משומנת.

מגלגלים
 ממשיכים כך עד שנגמרת התערובת או העלים.

מניחים בתבנית משומנת
מורחים את הגלילות שיצרנו במעט שמן, הברשה עדינה.
חורצים שני חריצים לכל אורך התבנית. 
אופים כחצי שעה בחום של 175 מעלות.
מקררים מעט ובוזקים אבקת סוכר.

בוזקים אבקת סוכר

מביאים כפית

ממש, אבל ממש מתענגים.

מתענגים
 זו נורה מכינה סביצ'ה. כל כך יפה ומדהימה בעיני שהייתי רוצה להציע לה חברות.

נורה. צילום: שרון רוגל, המעצבת המוכשרת מ"זה הכל בפרטים"

וככה נראית חבורת ברות מזל על משאית באמצע הכביש הראשי של כפר נידח למרגלות הרים משגעים בבלוגריה של סוף אוקטובר.

קפואות ומאושרות
חזרתי מהסופ"ש הנפלא טעונת מצברים ומלאה בשמחה ואנרגיות חיוביות ונזכרתי כמה פסקי הזמן האלה הכרחיים. בשישי האחרון התארחתי עם סדנת הרקמה על קנווסים בסטודיו מסטיקים, שם פגשתי קבוצת בנות מקסימה אותן לימדתי את מלאכת רקמת האיקסים. הבנות עבדו על קנווסים ויצרו תמונות רקומות של ציפורים, פרחים ואותיות. היה בוקר מקסים.

ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ ҳ


ולמי ששאל במיילים ובמסרים, ישנו מועד נוסף לסדנת סקראפ- עיצוב מיני אלבום מלא כיסים והפתעות.
הסדנא תתקיים ביום שישי, ה 21/11/14, בבית נשים יוצרות בכפר סבא.


מדובר בסדנת סקראפ קלאסית, עשירה בחומרים וטכניקות ומומלצת לכל מי שרוצה להתנסות בסקראפ וגם למי שיש ניסיון ומעוניינת ללמוד טכניקה חדשה וליצור מיני אלבום משגע, אותו נכין ממש מאפס. על הסדנא כתבתי כאן.
מחיר הסדנא הוא 200 ש"ח והוא כולל את כל החומרים. אורך הסדנא: כשלוש וחצי שעות, 9:30-13:00.
לרישום לסדנא נוספים פנו אלי ב.
מי שרוצה לקחת חלק בסדנא כזו, לצרור זכרונות, רעיונות וחוויות באלבום יפהפה, לתת מקום פיזי לדברים הטובים, לנצור רגעים יפים. להעניק לעצמו או לאדם אהוב את המתנה הכי אישית והכי אמיתית שיש, מוזמנת לפנות אלי לרישום במייל או בטלפון.

054-
[email protected]

12 תגובות:

  1. מדהים!
    איך שהצלחת להעביר את האווירה, המרקמים והטעמים דרך התמונות הנפלאות!
    ותודה על המתכון!!!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, בכיף גדול :)

      מחק
    השב
  • נראה מעולה!!
    גם התמונות עצמן משגעות וגם התוצר נראה טעים במיוחד...
    תודה על השיתוף

    השבמחק
  • בשמחה :)

    השבמחק
  • נועה סטרלינג3 בנובמבר 2014 בשעה 11:38

    צילומים נהדרים והמתכון נראה טעים ומנחם, בדיוק כמו שאני אוהבת. כיף לך שעשית את הסדנה, אשמח ממש לשמוע עוד חוויות :)

    ויופי של פוסט כרגיל!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי נועה :)
      תודה על התגובה והמילים החמות. האמת שיש עוד המון לספר, בטוחה שיהיו עוד ניצוצות של חוויות :)

      מחק
    השב
  • אין לי כבר מילים יותר. מה, שוב לומר כמה את מדהימה?
    כן! שוב אני אומרת כמה את מדהימה!!
    העוגה נראית נהדרת ואני מתה לנסות אותה...(חייב להוריד במשקל, מה יהיה?)
    הסדנא שלכם נשמעת משגעת.
    ויש לי 2 שאלות. 1. לגבי העוגה: האם אפשר להחליף את השמן בחמאה? זה נשמע לי טעים יותר.
    2. מה דעתך להעלות פוסט שיהיה רק תמוונת שצילמת במקום המקסים הזה?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי חתולי,
      תודההה תודההה על כל המילים.
      העוגה הזו פשוט נפלאה כפי שהיא ולא הייתי עושה בה שום שינוי.
      לגבי 2- רעיון ששווה לשקול, השאלה איך משתלב בלו"ז הפוסטים. מוזמנת בנתיים להציץ בדף הפייסבוק שלי. יש שם מקבץ מהסדנא הנפלאה.

      מחק
    השב
  • זה נראה נפלא! וגם קל להכין וגם טבעוני. אני הולכת להכין כזה לארוחת ראש השנה

    השבמחק
    תשובות
    1. נהדר, הוא באמת יכול להשתלב מצוין בארוחת החג. הוא גם קליל ולא מכביד.
      תאפי אותו ממש בסמוך ליציאה לארוחה, כך שהעלים ישארו פריכים.
      שתהיה שנה נהדרת!

      מחק
    2. היי אפשר להכין מראש לשמור במקרר ולאפות קרוב לארוחה?

      מחק
    3. היי גאיה,
      לא הייתי משאירה את התפוחים בבצק לזמן ארוך מידי. הם עלולים להפריש נוזלים ולהרטיב את עלי הפילו וכך לפגוע בפריכות שלהם.
      אם אין ברירה הכיני מאוחר ככל האפשר (שעות אחדות זה בסדר) והשתדלי לסנן כמה שיותר נוזלים החוצה, לפני מילוי העלים.
      שצהיה שנה משובחת,
      עינת.

      מחק
    השב
הוסף תגובה
טוען עוד...