יום חמישי, 15 באוקטובר 2015

פתחתי קרפרי- מסיבת קרפים ועוגת קרפים מלכותית

פעם, לפני 300 שנה לפחות, לפני היות ילדים בחיינו, לפני היותינו זוג נשוי,טסנו לפָּרי ומשם חצינו את אירופה לסקנדינביות לסוג של טיול תרמילאים מקורי אחרי הצבא. כן, עם תרמילי ענק, אוהל, 2 שקי שינה ותקציב ממש מוגבל, מלפפון ליומיים וכאלה (מזל שיש להם לארופאים מלפפונים בגודל אדם). כשהגענו לפָּרי התמקמנו באכסניה מקסימה ברובע הלטיני. מבנה אבן ישן, מקלחות משותפות וחדרון בקומה השניה ובו חלון ענק, מהרצפה ועד לתקרה, כבד, עשוי ברזל וזכוכית, צופה אל הרחוב. למטה ברחוב, מצד ימין מסעדה יוונית ממנה בקעו בלילות צלילים של שמחה וצלחות מתנפצות. משמאל קרפרי קטן, דוכן פשוט, ארעי כמעט במראהו, שלטיו כתובים בכתב יד גדול וקריא. מה בשבילך סיל ווּ פְּלֶה מאדאם, ז'מבו? פְרומאז'? בננה? סיטרון אֶ סוכרה? שוקולה? קרפים ענקיים דקים, ממולאים, לוהטים וחמים. מלוחים או מתוקים וחמים. באותם ימים לא היה שום דוכן קרפּ בקניון, אולי כי לא היה שום קניון (חוץ מקניון איילון). וגם היום כשיש דוכני קרפּ בכל מקום, הם רחוקים מלהיות ללא מוצרים מהחי.
אז לזכר פָּרי פתחתי קרפֶּרי, אבל טבעוני! כל כך התלהבתי שהכנתי גם עוגת קרפים מקסימה, שזכתה אפילו להיות מין עוגת יומולדת שכזאת.

הר קרפים טבעוניים ובינהם שכבות של גנאש שוקולד
מסיבת קרפים זוהי דרך מקסימה לארוח קליל ודינמי. ערמות קרפים, שלל תוספות, ממרחים ויכולת בחירה. אוהבת ארוחות דינמיות כאלה, בהן יש לאורחים מקום ותפקיד- לארגן לעצמם את האוכל, להשתתף ככה, בקטנה, לפעול. ממש כמו שארוחת הפיצות והפוקצ'ות הייתה הצלחה, גם זו הייתה נהדרת.

לצד הקרפים המתוקים מכינים מבחר של תוספות מתוקות-
♦ ערמה של קרפים- בהחלט אפשר להכין מראש, להניח זה על זה ולעטוף את הערמה בניילון נצמד.
♦ ריבות תוצרת בית, רצוי שונות זו מזו בטעמן וצבען, כמו תות, פירות קיץ, תפוזים
♦ ממרחים- נוטלה, שוקולד (את שני אלה ניתן להכין טבעוני נהדר בבית), סירופ מייפל, סירופ אגבה
♦ מבחר של פירות העונה חתוכים לפרוסות דקות או לקוביות
♦ אגוזים ושקדים קצוצים
♦ סוכר חום (לפיזור על פירות חמצמצים) וסוכר קוקוס
♦ רוטב שוקולד (100 גר שוקולד מריר שמומס עם כף שמן קנולה)
♦ קוקוס טחון
♦ קצפת מקרם קוקוס

תוספות לבר קרפים מלוח
♦ ערמה של קרפים- אפשר להכין מראש, להניח זה על זה ולעטוף את הערמה בניילון נצמד. ♦ ממרחים: פסטו, פסטו זיתים, ממרח עגבניות מיובשות, טפנד זיתים, ממרח ארטישוק.
♦ רצועות פלפלים קלויים
♦ פרוסות של חציל קלוי
♦ צנוברים, שברי פיסטוק, גרעיני חמניה קלויים, פקאנים קלויים
♦ עגבניות מיובשות קצוצות
♦ ירקות חיים: רצועות חסה, בצל סגול, עגבניות
♦ עשבים: פטרוזיליה, עירית, בזיליקום
מילוי הקרפים
קרפ גדול ודק מקפלים לשניים, מורחים ממרחים, מפזרים תוספות ומקפלים- את השליש הימני אל המרכז ואחר כך את השליש השמאלי אל המרכז. מתקבל מין משולש מלא כל טוב.
קרפים עבים יותר, קשה יותר לקפל. מורחים אותם בעודם שלמים ועגולים, מקפלים לשניים וזוללים.

להכנת הקרפים
הכמויות ל 12 קרפים דקיקים או 8 עבים יותר. אם מדובר בארוחה משפחתית רגילה, אין סיבה להכין יותר מחצי כמות.
3 כוסות קמח (אפשר להמיר לפחות חצי בקמח מלא)
3 כוסות חלב סויה או שקדים (או חלב צמחי אחר שאוהבים). אפשר להחליף כוס אחת במיץ תפוזים טבעי
5 כפות סוכר חום
♦ כפית שטוחה וחצי של אבקת אפיה
2 כפיות תמצית וניל
2 כפות שמן קנולה או שמן קוקוס
בננה בינונית- גדולה
לגיוון: מעט גרד תפוז
מעט שמן קנולה לטיגון

להכנת קרפים מלוחים- מוותרים על הסוכר ומוסיפים רבע כפית מלח.

ערמת קרפים עסיסית
מבחינת הכלים- אני ממש ממליצה לכם לערבל את התערובת בבלנדר, אותו מיכל גבוה שמשמש לשייקים.
א- הוא יערבל היטב ולא יוותרו גושים, יקליל את התערובת כיוון שיכניס לתוכה בועות אוויר קטנות.
ב- יש לו פיה קטנה מאוד נוחה למזיגה.
למי שאין בלנדר- יד אחת מחזיקה קערה והשניה בלנדר יד, ולמי שאין בלנדר יד- יד אחת מחזיקה קערה והשניה טורפת היטב במטרף. מומלץ להעביר את התערובת למיכל גדול שנוח למזוג ממנו. אם אין כזה- משתמשים במצקת.
כלי חשוב נוסף הוא מחבת רחבה, נון סטיק. אחת כזו שמטגנים עליה דברים והם לא נדבקים.

נתחיל בהכנת הקרפים-
מודדים את כל החומרים לתוך בלנדר. מערבבים היטב את התערובת, כך שלא יוותר אף לא גוש והתערובת תהיה חלקה לחלוטין.
מחממים מחבת נון ספיק רחבה ומוזגים לתוכה טיפ טיפה שמן קנולה. אחרי שהשמן התחמם קלות והתפשט במחבת, מנגבים אותו קלות בעזרת נייר סופג תוך שימון תחתית המחבת מעט מדפנותיה. המחבת צריך להיות משומן ממש ממש טיפונת, אנחנו לא מטגנים בשמן אלא מחממים את התערובת עד התמצקותה.
הלהבה צריכה להיות רחבה, כך שתתאים למידות המחבת, חמה אך לא לוהטת. אסור שהשמן ישרף.
מוזגים תערובת למחבת החם. מטלטלים את המחבת כדי לפזר את התערובת על כל המחבת.
בהדרגה תלמדו מהי הכמות המדוייקת של תערובת, כך שתקבלו קרפ בעובי שאתם אוהבים.
תערובת יותר דלילה תיצור קרפים דקים יותר, ותערובת סמיכה- קרפים עבים יותר עד פנקייקים. ניתן להוסיף מעט נוזלים בכדי לדלל את הקרפים לרמת הדקיקות המתאימה לכם.
לאחר 2-3 דקות, כשהתערובת מתמצקת ומזהיבה הופכים את הקרפ ומטגנים עוד דקה שתיים.

לעוגת הקרפים
מכינים מהתערובת כ 8 קרפים (לא דקיקים, בעובי של כחצי ס"מ כל אחד). ממתינים לצינון מלא בטמפרטורת החדר.
מורחים קרם גנאש שוקולד קריר מעולה בין השכבות. אפשר גם לפזר סוכריות צבעוניות.


לקרם גנאש שוקולד
200 גרם שוקולד מריר איכותי
100 מ"ל קרם קוקוס (אוהבת את זה שבמיכל קרטון קטן)
100 מ"ל קרם קוקוס נוספים

בבן מרי ממיסים את השוקולד עם 100 מ"ל קרם קוקוס. מקררים למספר שעות במקרר.
מוציאים מהמקרר, מקציפים בעזרת מקצף חשמלי (במיקסר או מיקסר יד). מוסיפים בהדרגה עוד 100 מ"ל קרם קוקוס ומקציפים עד שהוא מתאחד לחלוטין עם התערובת. במידת הצורך אוספים את חלקי הקרם בעזרת לקקן ומערבלים שוב.

להרכבה העוגה
לאחר שכל הקרפים לגמרי בטמפרטורת החדר, מניחים את הקרפ הראשון על צלחת, מורחים בשכבת הגנאש, מניחים עליו את השני וחוזר חלילה.
מעבירים למקרר למספר דקות להתקשות הגנאש. הכי מומלץ להגיש מיד, או ממש בקרוב :)

פורסים ומגישים.

במקרה ונדרשת מהעוגה המתנה, יש להכינה לאחסון בקירור, כיוון שלקרפים יש נטיה להתייבש במקרר.
הניחו צלחת על העוגה, לפני שמרחתם את חלקה העליון. בעזרת סכין חד חתכו את העוגה סביב הצלחת כך שלא תבצבצנה פיסות קרפ קטנות, ושכל השכבות תהינה חתוכות יחד.
כעת צפו את החלק העליון של עוגת הקרפים (אם נותר קרם- אפשר גם לצפות את הצדדים). העבירו למספר דקות למקרר. עטפו את העוגה במכסה של עוגות, או בתבנית עגולה בגודל התבנית. לפני ההגשה אפשר לפזר סוכריות צבעוניות. המצלמה אוהבת אותן :)
  
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

היצירה והעשיה היצירתית היא לגמרי חלק מחיי ביומיום. היום אני מבינה עד כמה הבלוג שלי הוא נקודת מפגש עם אנשים מעניינים, שיש להם תחומי עניין משיקים משלי, ופשוט תענוג לחלוק איתם רעיונות יצירתיים ומתכונים ממוחי הקודח. תודה לכל מי שקפץ לקיר שלי בפייסבוק והשאיר ברכה ותשבוחת, כיף לשמוע שאתם עוקבים, נהנים, מיישמים או לפחות מתכננים ליישם, פעם... בפנסיה....
רשימת הפרויקטים הולכת ומתעבה ולגמרי לא עומדת בהספקי המציאות מבחינת הצילום, התיעוד והכתיבה בבלוג... כך שצפויים בשבועות הקרובים המון פוסטים על כלמיני דברים יפים שמכינים בעשר אצבעות לנגיסה, לתליה, לישיבה.... ווטאבר.
כרגיל, שמחה שאתם כאן,

5 תגובות:

  1. רותי איזבוצקי15 באוקטובר 2015 בשעה 17:51

    פוסט מקסים כרגיל..בטוחה שאנסה בקרוב!! תמשיכי להלהיב...

    השבמחק
    תשובות
    1. שמחה לשמוע, כנראה שאמשיך, זה בדמי :)

      מחק
    השב
  • מהמם וטעים בטוח. הפמוט מאיפה? 9 קנים? תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי דורית,
      תודה תודה. רכשתי אותו בברלין והאמת שראיתי לאחרונה בארץ משהו דומה רק צריכה להזכר איפה...
      מבטיחה לעדכן כשאמצא :)

      מחק
    השב