כבר אז, מזמן מזמן אחור אחור, בתחילת היותנו זוג, הבישול תפס נוכחות בחיינו. ליקטנו מתכונים אחד לאחד לערמה. אחר כך בניתי קופסא מקרטון ביצוע, ברוחב כרטיסיה ובעומק של מאתיים לפחות, חזית נמוכה וגב גבוה ועטפתי בטפט. יצרתי מחיצות בעזרת אותיות לֶטְרָסֵט, ראשונות, עיקריות אחרונות ושונות ובהדרגה תייקתי, הדבקתי ורשמתי מתכונים שהוכרזו כראויים. אינספק שהיום הייתי עושה את הקופסא סקראפית ומהממת, אלמלא הייתי מגיעה למסקנה ששיטת התיוק של מתכונים על נייר לגמרי פשטה את הרגל. בנתיים פיתחתי לי שיטות ידידותיות ומדליקות הרבה יותר בשירות הטכנולוגיה. אם תבקשו אספר עליהן בפוסט נפרד.
באותה קופסת מתכונים ישָנה ישנם מתכונים שהכנתי פעם או פעמיים ויש כאלה שהכנתי עשרות פעמים. חלק מהמתכונים, אהובים ככל שהיו ננטשו במעבר לטבעונות, חלק טובענו, וחלקם ממשיכים להוכיח את עצמם ולהיות נוכחים בחיינו עד היום. תה מנחם במלעיל, כמו מנחם הורביץ הוא אחד מהם. ברגע שהערבים מתקצרים ומתחיל להיות קריר, תה מנחם נכנס לפעולה, ומופיע כמעט ערב ערב בבית שלנו, מנחם נשמות חורפיות שמחכות כל השנה רק לו. תערובת התיבול ההודית בתוספת פיסת תפוז וחלב (שקדים או סויה וניל) פשוט מחיה נפשות.
מיד אגלה לכם את המתכון לצ'אי מסאלה שלנו. לצד המתכון הכנתי לכם גם תוויות מקסימות, פרינטבלס, כך שתוכלו לארוז את התערובת המשובחת יפה יפה ולהעניק כמתנה של תשומת לב למי שמגיע לו או מי שאתם מגיעים אליו, למשל להדלקת נרות של חנוכה.
ישנן בשוק גירסאות שונות של צ'אי מסאלה. הגרסאות שונות זו מזו מבחינת האיזון של התבלינים. יש שמוסיפים פלפל שחור ויש שציפורן. אני מאוד אוהבת את התערובת של רשת עדן טבע מרקט, שנמכרת במשקל. היא לא מפולפלת אך מתובלת היטב.
אם אתם רוצים ללכת עוד צעד עם ה DIY אפשר להכין את התערובת ממש בקלות באופן עצמאי וכך גם לצמצם מאוד עלויות.
בסיס התה הוא תה ארל גריי איכותי. אני רוכשת שקית ענקית של תה מצוין מסרי לנקה ברשת חממה. כמות של קילו עולה כ 45 שקלים ומספיקה להמון זמן.
אחד המכשירים המוצלחים במטבח הוא מטחנת תבלינים קטנה. מטחנה טובה עולה בין 80 ל 100 שקלים, מקצרת המון עבודה ומאפשרת שימוש בתבלינים ארומטיים, כי אין כמו תבלינים שנטחנו זה עתה. אם אתם מחפשים מתנה מעולה ושימושית לחברים בשלניים או טבעונים או גם וגם זו פשוט מתנה נהדרת.
מה שתצטרכו להכנת תערובת לצ'אי מסאלה ריחנית משגעת
שתי כוסות של תה ארל גריי (רצוי לקנות בתפזורת, ראו הערה בפסקה מעל)
4-5 מקלות קינמון (באורך 6-7 ס"מ כל אחד)
2-3 פיסות של שורש ג'ינג'ר יבש
4 כפות תרמילי הל
3 כפות זרעי הל שלמים
חצי אגוז מוסקט
2 גרגרים אחדים של פלפל אנגלי
כך עושים
למי שיש מטחנת תבלינים- קוצצים בכל פעם תבלין אחר, כיוון שכל אחד זקוק לזמן קיצוץ שונה.
טוחנים בפולסים ונזהרים שלא להפוך את התבלינים לאבקות (זה קורה די מהר). אנחנו צריכים את התבלינים במצב של שברים קטנים. השיטה היא לפנות בכל פעם את החלקים הקטנים מהמטחנה ולהמשיך עם הגדולים.
שוברים את מקל הקינמון במכות פטיש עדינות. מעבירים למטחנה ושוברים לפיסות קטנות (בגודל של כמה מילימטרים). מעבירים לקערה. קוצצים במטחנה את שורש הג'ינג'ר, מצרפים לקערה. מכניסים את האגוז וטוחנים אותו, מצרפים לקערה. שוברים את הפלפל האנגלי במטחנה, מעבירים לקערה.
מוסיפים את תרמילי ההל השלמים וזרעי ההל.
למי שאין מטחנה- משתמשים במכתש ועלי, פטיש ובסכין לחיתוך וקיצוץ התבלינים.
מערבבים יחד ומעבירים לצנצנות.
עיטוף הצנצנת
מלבד המתכון הנפלא הכנתי לכם גם תוויות נהדרות להדפסה, מה שהופך את התה לקסום וממיס את הלב אפילו יותר, הופך אותו למתנה חורפית משגעת לחברים ולעצמנו.
התוויות המצורפות מתאימות לצנצנות בגודל בינוני- קטן (100-200 מ"ל) ולבקבוקים בסגנון בקבוקי היוגורט של פעם.
מה שתצטרכו להכנת התוויות
סרטי בד או חוט שפגט טבעי
הדפסה של הקובץ המצורף
מספריים, קרופ-א-דייל (מחורר סקראפי) או כלי אחר לחירור/ ניקוב
הדפיסו את הקובץ באיכות מלאה, בגרסת PDF, מכאן.
אפשר להשתמש בנייר רגיל למדפסת. אני הדפסתי דף אחד על הנייר הלבן הסטנדרטי ודף אחד על נייר בגוון שמנת, מעט עבה ואיכותי יותר.
גוזרים את התוויות החוצה מהדף.
את המנדלה מניחים בדיוק במרכז המכסה, מקפלים כלפי מטה את שארית הנייר. אם קשה לכם למצוא את המרכז, הניחו את הצנצנת עם המדלה עליה מול האור.
בעזרת סכין חיתוך פותחים חתכים מצידי התווית העגולה (ראו סימון).משחילים סרט, כורכים סביב הצנצנת וקושרים מאחור.
מחוררים את התווית המרובעת במחורר או בקרופ-א-דייל, משחילים חוט שפגט,
עונדים על הבקבוק או הצנצנת.
אפשר לארוז בשקית צלופן ולתלות את התווית עם הוראות ההכנה מבחוץ.
עכשיו אתם מוכנים להכנת תה מהמם לכל החורף. אבל רגע, איך מכינים אותו?
הוראות להכנת תה מנחם
מוזגים לסיר קטן על כל שותה כוס אחת של מים וכף שטוחה מהתערובת.
מוסיפים פיסה של קליפת תפוז שחתכתם בעזרת סכין או קולפן פירות (בגודל של 1 ס"מ על 4 פלוס מינוס) וכפית סוכר. מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
כדי שהתה לא יהיה מר- המנעו מלבשל אותו יותר מידי. רתח- כבו.
מוסיפים חלב שקדים או סויה (החלב סויה במתיקות מעודנת הולך כאן נפלא).
מביאים מסננת. מוזגים לכוסות.
עושים פוּוּוּוּ ושותים.
לחסכנים ואלה שכוס אחת לא מספיקה להם- החזירו את תכולת התערובת המשומשת מהמסננת לסיר, הוסיפו מים והרתיחו. אל תגלו שאני הצעתי. ופליז אל תעשו את זה יותר מפעם אחת.
ומה אוכלים לצד הצ'אי מסאלה? פאי תפוחים משגע עם קיצור דרך אדיר.
עוד משקאות נהדרים בבלוג: משקה הבית (אדיר ומומלץ) בגזרה הקרה, ובגזרה האלכוהולית- וודקה בזוקה וליקר למון גראס ולאינדקס הענק עם שלל הפרויקטים עשה זאת בעצמך DIY, כנסו כאן.
חושבת שאצלי לגמרי מוכנים לחורף, רק שיגיע...!
באותה קופסת מתכונים ישָנה ישנם מתכונים שהכנתי פעם או פעמיים ויש כאלה שהכנתי עשרות פעמים. חלק מהמתכונים, אהובים ככל שהיו ננטשו במעבר לטבעונות, חלק טובענו, וחלקם ממשיכים להוכיח את עצמם ולהיות נוכחים בחיינו עד היום. תה מנחם במלעיל, כמו מנחם הורביץ הוא אחד מהם. ברגע שהערבים מתקצרים ומתחיל להיות קריר, תה מנחם נכנס לפעולה, ומופיע כמעט ערב ערב בבית שלנו, מנחם נשמות חורפיות שמחכות כל השנה רק לו. תערובת התיבול ההודית בתוספת פיסת תפוז וחלב (שקדים או סויה וניל) פשוט מחיה נפשות.
תערובת צ'אי מסאלה ביתית בעיטוף אישי |
ישנן בשוק גירסאות שונות של צ'אי מסאלה. הגרסאות שונות זו מזו מבחינת האיזון של התבלינים. יש שמוסיפים פלפל שחור ויש שציפורן. אני מאוד אוהבת את התערובת של רשת עדן טבע מרקט, שנמכרת במשקל. היא לא מפולפלת אך מתובלת היטב.
אם אתם רוצים ללכת עוד צעד עם ה DIY אפשר להכין את התערובת ממש בקלות באופן עצמאי וכך גם לצמצם מאוד עלויות.
בסיס התה הוא תה ארל גריי איכותי. אני רוכשת שקית ענקית של תה מצוין מסרי לנקה ברשת חממה. כמות של קילו עולה כ 45 שקלים ומספיקה להמון זמן.
אחד המכשירים המוצלחים במטבח הוא מטחנת תבלינים קטנה. מטחנה טובה עולה בין 80 ל 100 שקלים, מקצרת המון עבודה ומאפשרת שימוש בתבלינים ארומטיים, כי אין כמו תבלינים שנטחנו זה עתה. אם אתם מחפשים מתנה מעולה ושימושית לחברים בשלניים או טבעונים או גם וגם זו פשוט מתנה נהדרת.
מה שתצטרכו להכנת תערובת לצ'אי מסאלה ריחנית משגעת
שתי כוסות של תה ארל גריי (רצוי לקנות בתפזורת, ראו הערה בפסקה מעל)
4-5 מקלות קינמון (באורך 6-7 ס"מ כל אחד)
2-3 פיסות של שורש ג'ינג'ר יבש
4 כפות תרמילי הל
3 כפות זרעי הל שלמים
חצי אגוז מוסקט
2 גרגרים אחדים של פלפל אנגלי
![]() |
מקלות, זרעים, תבלינים. יבשים, לא טחונים. |
למי שיש מטחנת תבלינים- קוצצים בכל פעם תבלין אחר, כיוון שכל אחד זקוק לזמן קיצוץ שונה.
טוחנים בפולסים ונזהרים שלא להפוך את התבלינים לאבקות (זה קורה די מהר). אנחנו צריכים את התבלינים במצב של שברים קטנים. השיטה היא לפנות בכל פעם את החלקים הקטנים מהמטחנה ולהמשיך עם הגדולים.
שוברים את מקל הקינמון במכות פטיש עדינות. מעבירים למטחנה ושוברים לפיסות קטנות (בגודל של כמה מילימטרים). מעבירים לקערה. קוצצים במטחנה את שורש הג'ינג'ר, מצרפים לקערה. מכניסים את האגוז וטוחנים אותו, מצרפים לקערה. שוברים את הפלפל האנגלי במטחנה, מעבירים לקערה.
מוסיפים את תרמילי ההל השלמים וזרעי ההל.
למי שאין מטחנה- משתמשים במכתש ועלי, פטיש ובסכין לחיתוך וקיצוץ התבלינים.
מערבבים יחד ומעבירים לצנצנות.
צ'אי מסאלה תוצרת בית |
מלבד המתכון הנפלא הכנתי לכם גם תוויות נהדרות להדפסה, מה שהופך את התה לקסום וממיס את הלב אפילו יותר, הופך אותו למתנה חורפית משגעת לחברים ולעצמנו.
התוויות המצורפות מתאימות לצנצנות בגודל בינוני- קטן (100-200 מ"ל) ולבקבוקים בסגנון בקבוקי היוגורט של פעם.
מה שתצטרכו להכנת התוויות
סרטי בד או חוט שפגט טבעי
הדפסה של הקובץ המצורף
מספריים, קרופ-א-דייל (מחורר סקראפי) או כלי אחר לחירור/ ניקוב
אפשר להשתמש בנייר רגיל למדפסת. אני הדפסתי דף אחד על הנייר הלבן הסטנדרטי ודף אחד על נייר בגוון שמנת, מעט עבה ואיכותי יותר.
![]() |
הכנת תוויות לצנצנות צ'אי מסאלה |
בעזרת סכין חיתוך פותחים חתכים מצידי התווית העגולה (ראו סימון).משחילים סרט, כורכים סביב הצנצנת וקושרים מאחור.
עיטוף עליון |
עונדים על הבקבוק או הצנצנת.
אין כמו אריזת מתנה אישית |
מוזגים לסיר קטן על כל שותה כוס אחת של מים וכף שטוחה מהתערובת.
מוסיפים פיסה של קליפת תפוז שחתכתם בעזרת סכין או קולפן פירות (בגודל של 1 ס"מ על 4 פלוס מינוס) וכפית סוכר. מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
כדי שהתה לא יהיה מר- המנעו מלבשל אותו יותר מידי. רתח- כבו.
מוסיפים חלב שקדים או סויה (החלב סויה במתיקות מעודנת הולך כאן נפלא).
מביאים מסננת. מוזגים לכוסות.
ומה אוכלים לצד הצ'אי מסאלה? פאי תפוחים משגע עם קיצור דרך אדיר.
עוד משקאות נהדרים בבלוג: משקה הבית (אדיר ומומלץ) בגזרה הקרה, ובגזרה האלכוהולית- וודקה בזוקה וליקר למון גראס ולאינדקס הענק עם שלל הפרויקטים עשה זאת בעצמך DIY, כנסו כאן.
חושבת שאצלי לגמרי מוכנים לחורף, רק שיגיע...!

איזו מתנה נפלאה עינת!! תודה רבה.
השבמחקבשמחה, שיהיה לכולנו חורף חם :)
מחקעינתי מה יהיה איתך אוףףףף. איזה מוכשרת ומקורית ומדהימה אותי כל פעם מחדש.
השבמחקאני מאוד אוהבת צ'אי מסאללה!! אחד האהובים עליי !הוא בהחלט מנחם בארומה ו"במתיקות" שלו אפילו אם לא שמים בו סוכר. לפני כמה שנים היתה לו גרסה "בדואית" של ויסוצקי שגם מאוד אהבתי.
הפרינטבלס נפלאים. ובאמת שכבר אין לי מילים. את אחרת. מוכשרת. נדירה.
תמרי שאוהבת אותך!
תודה אהובה שלי, מכורה לתגובות שלך.
מחק